vrijdag 12 september 2014

Dag 8 – 13, 7-12 September, Yellow Stone National Park

Het is veel tekst maar er is zoveel te zien en mee te maken in het park dat het simpelweg veel tekst wordt! :) :) Hier gaan we dan!

Eindelijk het is zover, na er zoveel over gezien en gelezen te hebben vertrekken we eindelijk naar Yellowstone. We vertrekken vanuit Rexburg Idaho richting lake Yellowstone waar we de eerste nacht overnachten. Doordat er wegwerkzaamheden zijn moeten we een uurtje om rijden maar dat is geen straf in deze natuur. Tegen de middag komen we aan in Yellowstone waarna we richting het meer rijden. Eerst gaan we de West Thumb Geyser Basin bezoeken, een gebied met verschillende geisers en heet water bronnen. We zien mooie blauwe bronnen, gorgelende modderpoelen en waterbronnen met een groene en oranje gloed. 1 ding hebben ze allemaal gemeen, ze ruiken allemaal naar verrotte eieren.  Als je door de stoom heen loopt dan kan je haast geen adem maar halen maar de bronnen en geisers zijn prachtig. Wat opvalt is dat er veel raven hier in het gebied zitten. Ze blijven rustig zitten en je kan ze van een paar meter afstand fotograferen. Wat een enorme vogels zijn dat! Na de geisers in de West Thumb rijden we naar de oostkant van Yellowstone naar Pelican Valley. In de valleien zie je de meeste wildlife, bizons, elk, deer en pronghorns. We zien hier de eerste bizons grazen langs de weg. Het wordt al later op de middag dus we rijden terug naar onze cabin om even wat te eten in de lodge. Tegen schemertijd rijden we richting Hayden Valley. De beste tijden om wildlife te spotten zijn in de ochtend met zons opgang en tegen de avond met zonsondergang dus dat worden lange dagen! Bij aankomst in de vallei zien we een Coyote die aan het jagen is en elke keer sprongetjes maakt en dan met z’n kop naar beneden in een hol duikt van een prooi. Een erg grappig gezicht, zo vaak gezien op film maar nu reallife. Verderop in de vallei lopen een aantal bizons over de weg waardoor ze op een paar meter langs de auto lopen. Wat een indrukwekkende beesten zijn dat! Het wordt al snel donker dus we gaan richting onze cabin om op tijd te gaan slapen. Morgen ochtend weer vroeg dag!

De volgende ochtend zijn we vroeg op pad gegaan. Overal in het park hangt nog mist. We rijden vandaag richting de Old Faitfull geiser en de Grand Prismatic Spring. Onderweg komen we bij een parkeerplaats een Bull Elk tegen, een uit de kluiten gewassen hert met een enorm gewei. We zijn onderweg gestopt bij de Grand Canyon of the Yellowstone waar ook de upper en lower falls zijn. Als je de echte Grand Canyon gezien hebt dan is dit
een klein beetje een tegenvaller maar in combinatie met de watervallen wel leuk om even te zien. Snel door naar de geisers! Als we dichterbij de geisers komen zien we al de nodige pluimen stoom uit de grond komen.  Bij de Old Faitfull is het al aardig druk. We kijken bij het visitor center hoe laat de volgende uitbarsting is en deze is al vrij snel. Gelukkig spuit deze geiser ongeveer om de 1.5 uur dus lang hoef je nooit te wachten. Na 15 minuten begint de geiser te pruttelen waarna deze ongeveer 20 meter hoog spuit.
We lopen nog even een rondje rondje in de upper geyser basin waar de old faitfull ook ligt om de overige geisers en hot springs te bekijken. Daarna rijden we richting de Grand Prismatic Spring, de grootste heet water bron in Yellowstone. Net buiten de spring zit een hike waardoor je de spring van afstand kan fotograferen vanaf een heuvel. De klim omhoog is redelijk te doen maar naar beneden gaat af en toe maar net goed! Wel een prachtig gezicht en mooie foto’s! We rijden hierna bij toeval langs de Great Fountain Geysers, een geiser die eens per dag uitbarst. We hebben geluk, het water pruttelt al en de geiser barst na een uur uit wat een prachtig plaatje oplevert. Eerst een explosie van blauw water en daarna een hoge pluim water! De dag zit er alweer op en we rijden het park aan de westkant uit. We slapen in een cabin op een ranch. Nadat de tomtom ons weer eens heeft laten zoeken kom
en we met een half uurtje vertraging toch aan. Het huisje is echt top met 2 slaapkamers, een keukentje en een hottub (die niet werkte)

De volgende dag rijden we eerst naar een de Grand Prismatic Spring. Deze konden we gisteren alleen bekijken van boven omdat het er enorm druk was. Er hangt veel damp/mist dus de spring is vrijwel niet te zien maar de oranje kleuren rond de spring wel. We lopen de geisers bij de Midway Geyser Basin rond en gaan daarna een korte trail lopen naar een mooie vlakte waar een klein riviertje doorheen stroomt. Een mooie plek voor wat rust want er loopt bijna niemand en een paar mooie foto's! Hierna rijden we richting de Norris Geyser Basin en we komen onderweg 2 watervallen tegen, de Firehole Falls en de Gibbons Falls. 
Onderweg zit ook nog een punt genaamd de artist paintpots, een plek met allemaal kleine ronde heetwaterbronnen die van bovenaf erg mooi zijn. Op de parkeerplaats begint het al aardig donker te worden en tijdens het lopen beginnen aardig grote druppels te vallen en begint het in de verte te rommelen. We maken een kort sprintje terug naar de auto en een paar meter voor de auto barst de bui los. We rijden maar verder naar de Norris geisers maar het blijft regenen dus we besluiten maar tijdig in te checken. Dit idee hadden meer mensen want het is erg druk bij de receptie. Na een kwartiertje de sleutel ontvangen en snel naar onze cabin die een stukje groter is dan de cabins bij Lake Yellowstone. 
Tegen 5 uur eten we snel wat in de lodge en rond half 7 rijden we richting Lamar Valley om nog wat wildlife te spotten. We zien er veel bizons en ook pronghorns, We zien een prachtige zonsondergang in de vallei en rijden als het donker wordt terug naar onze cabin. Tijdens het terugrijden staat er een bizon op een hoger rotsblok naast de weg waardoor je alleen de silhouet van de bizon zichtbaar is, een prachtige foto!

De volgende ochtend staan we zoals gewoonlijk in yellowstone weer vroeg op. Om kwart over 6 rijden we in de mist richting Lamar Valley om wildlife te spotten. Net voordat we de vallei in rijden zien we een grote groep elk's staan. 2 Bull elks met een stuk of 30 vrouwtjes eromheen. De Bull elk wil graag paren en rent steeds achter de vrouwtjes aan. Elke keer als het niet lukt dan begint hij weer zijn lokroep te brullen. Een prachtig geluid zo in de stilte van de ochtend. 
We rijden verder en zien een groep bizons de brug over wandelen waardoor de weg versperd is, altijd een leuk gezicht. In Lamar is er 1 spot plek waar altijd veel mensen staan met lange afstand kijkers. We staan hier even tussen te kijken omdat er wolven gespot zijn. We mogen soms even kijken door de langs afstand kijkers en zien 2 wolven op een kleine afstand van een groep bizons lopen. Prachtig gezicht maar helaas vrijwel niet te zien door een normale verrekijker en ook niet te zien voor de camera dus geen foto. Toch maar een fatsoenlijke telelens  kopen! We rijden hierna terug naar de Norris geisers omdat we deze gisteren niet bezocht hebben door de regen. Deze geisers waren voor ons de minste van de 5 basins. Hierna rijden we door naar de Mammoth Hot Spring Terraces. Omdat het koud is en regent lopen we hier vrij snel doorheen, maar dit is wel 1 van de mooiere plekken in Yellowstone voor hotsprings. Bij de restaurantjes en lodges liggen nog een stuk of 30 elks op een grasveldje lekker te eten, Heel grappig maar heel druk met auto's en mensen. We zijn aardig moe want we hebben slecht geslapen dus we gaan terug naar onze cabin om vroeg te slapen. Er is sneeuw voorspeld dus hopelijk wordt het niet te koud vanacht!

De volgende ochtend is alles wit, het lijkt wel kerst! We rijden tegen 8 uur weg en het is nog -5. De wegen zijn vrij glad, op sommige stukken ligt ijs, erg leuk met een achterwiel aangedreven auto:) Het landschap waar we de afgelopen dagen doorheen gereden zijn is omgetoverd tot een winterlandschap. We zien hier en daar een hertje en bizon lopen. We rijden naar de Tower Falls, kijken snel en lopen snel terug naar de auto want het is koud!!! Snel nog even naar Petrified Tree, een boom die versteend is en daarna snel naar onze volgende overnachtingsplek in Livingston, een uurtje noordelijk van het park. Als we onderweg zijn gaat het harder sneeuwen en zien we een ondergesneeuwde bizons voor de auto langs lopen, alweer een mooie foto! Vlakbij de uitgang van het park bij Mammoth stonden veel auto's stil. Wij dachten door wegwerkzaamheden maar iedereen kijkt naar boven naar een bergwand. Er loopt een groepje Bighorn sheeps op een smal richeltje op weg naar de top van de berg. Erg bijzonder om te zien, want normaal zie je deze beesten zelden van zo dicht bij. We rijden daarna nog even naar de winkel voor inkopen en gaan dan op tijd slapen.

Na een goede nachtrust rijden we weer richting het park. We rijden Yellowstone in, richting Lamar Valley. Er ligt een dode bizon waar erg veel mensen aan het wachten zijn totdat de wolven komen maar we hebben geen tijd om daar op te wachten. Voor ons staat de Bearthooth Higway op het programma, 1 van de mooiste wegen door Amerika over een bergpas met een hoogste punt van bijna 4 kilometer. Er ligt behoorlijk wat sneeuw op de weg en sommige plekken zijn redelijk glad. Erg fijn met zoveel steile kliffen naast je maar alles gaat goed. De route slingert ongeveer 3 uur door de bergen heen, maar het was een prachtige route door de sneeuw met erg mooie uitzichten. Tegen 5 uur komen we in Cody aan waar we een cabin hebben voor de nacht. Nu hopen dat we nog wat van het noorderlicht kunnen zien want het is hier goed donker in de avond! Morgen hebben we een rijdag, overmorgen zijn we in het Rocky Mountains National Park. Over een paar dagen weer een update!

Hieronder nog wat extra foto's! 























2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige foto's zeg, wie van jullie twee heeft dat talent of ligt het aan de locatie :p.

    Fijne verjaardag nog!

    H gr Corné

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt supermooie foto's! Gebruik je vaak de fisheye lens? Wat gaaf wat jullie allemaal zien daar!

    BeantwoordenVerwijderen